Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja uključuje brojne kirurške postupke u svrhu liječenja poremećaja i anomalija usne šupljine, što uključuje zube, desni, čeljust i povezane strukture.

Neki od najčešćih oralno-kirurških zahvata 

Ovi se postupci provode kako bi se riješio širok raspon problema koji mogu otežati obavljanje svakodnevnih funkcija kao što su jedenje ili govor, ili pak onih koji uzrokuju bol ili nelagodu.

Oralna kirurgija se najčešće preporučuje pacijentima koji imaju određene nepovoljne biološke i anatomske situacije u usnoj šupljini kao i estetske, funkcionalne i druge anomalije i bolesti u tom području.

Cilj oralne kirurgije je poboljšati cjelokupno zdravlje i funkciju usne šupljine, a u mnogim slučajevima i poboljšati estetski izgled pacijenta.

Vađenje umnjaka (alveotomija)

Ugradnja umjetne kosti (augmentacija)

Ugradnja zubnih implantata

Uklanjanje vrha korijena zuba (apikotomija)

Liječenje cista usne šupljine (cistektomija)

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije ili zahvat putem online obrasca.
Rezervirajte svoj termin

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije ili zahvat putem online obrasca.

Rezervirajte svoj termin

Opisi pojedinih zahvata

Apikotomija je kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba, često u slučajevima kada tradicionalna endodontska terapija („liječenje zubnog živca“) nije bila uspješna.

Ovaj postupak može pomoći u očuvanju zuba kojeg bi u suprotnom bilo potrebno izvaditi. To je uobičajeni i manji kirurški zahvat koji obično traje između 30-60 minuta, ovisno o mjestu i zubu koji se liječi. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, osiguravajući pacijentu bezbolan doživljaj.

Zahvat započinje pažljivim rezanjem i podizanjem tkiva zubnog mesa kako bi se pristupilo korijenu zuba, nakon čega se uklanja upaljeno područje i vrh korijena zuba. Nakon toga se korijenski kanal čisti i puni odgovarajućim materijalima. Ovisno o pojedinačnom slučaju, endodontsko liječenje može se provesti i prije ili tijekom zahvata apikotomije. Na kraju se režanj za pristup zubnom mesu zašije.

Apikotomija je siguran i učinkovit postupak koji može pomoći u spašavanju zuba kojeg bi inače bilo potrebno izvaditi. Obično ga izvodi oralni ili maksilofacijalni kirurg ili endodont, a samo vrijeme oporavka može varirati ovisno o opsegu zahvata

Cistektomija je kirurški zahvat kojim se uklanjaju ciste i periapikalne lezije (apscesi, granulomi) koje uzrokuju jaku bol i oteklinu u usnoj šupljini. Ove se lezije obično dijagnosticiraju ortopantomogramskim (OPG) skeniranjem, a obično ih izvodi oralni ili maksilofacijalni kirurg ili endodont.

Zahvat uključuje uklanjanje ciste uz očuvanje zdravog tkiva, a zahvaćeno područje se zatvara šavovima. Izvodi se u lokalnoj anesteziji ili intravenoznoj sedaciji, a vrijeme oporavka može varirati ovisno o veličini i položaju ciste.

Nadogradnja zubne kosti, također poznata i kao presađivanje kosti, postupak je za pacijente s nedostatkom čeljusne kosti. Ovim postupkom povećava se količina kosti u čeljusti koja je neophodna za pravilno postavljanje i stabilnost zubnih implantata. Zahvat izvodi iskusan oralni ili maksilofacijalni kirurg, koristeći napredne tehnike i materijale kako bi se osigurao najbolji mogući ishod za pacijenta.

Zahvat se obično izvodi u kirurškom okruženju, pod lokalnom anestezijom, čime se pacijentu osigurava ugodno i bezbolno iskustvo. Zahvat obično traje oko 30-45 minuta, a korištena umjetna kost potiče regeneraciju prirodne kosti. Nakon zahvata slijedi oporavak od oko 4-6 mjeseci, ovisno o vrsti zahvata.

Uspješnost augmentacije je izuzetno visoka te u većini slučajeva tijelo bez problema prihvaća presađenu kost. Nadogradnja zubne kosti važan je korak u osiguravanju uspjeha implantološke terapije i može pomoći pacijentima u postizanju funkcionalnog i lijepog osmijeha.

Podizanje sinusa („Sinus lift“) je rutinski oralni kirurški zahvat koji se koristi u svrhu povećanja količine kosti u čeljusti, posebice u području pretkutnjaka i kutnjaka. Izvodi je iskusan oralni ili maksilofacijalni kirurg, u kirurškoj ordinaciji, u lokalnoj anesteziji.

Postupak obično traje oko 30 minuta. Zahvat uključuje izgradnju kosti umjetnim materijalima od kojih se formira nova kost. Umjetna kost izrađena je od granula koje potiču regeneraciju prirodne kosti, povećavajući njezin volumen. Nakon zahvata otvor se zatvara šavovima.

Podizanje sinusa u stomatologiji je dobro uhodan postupak s visokom stopom uspješnosti, a provodi se kako bi se povećao volumen kosti u čeljusti što je bitno za ugradnju zubnog implantata.

Umnjaci, također poznati kao treći kutnjaci, mogu uzrokovati razne probleme kada počnu izlaziti iz zubnog mesa, uključujući bol, oticanje i poteškoće pri otvaranju usta. U nekim slučajevima, umnjaci se mogu „zaglaviti u čeljusti“ (postati impaktirani ili retirani), što znači da ne mogu u potpunosti izaći iz zubnog mesa.

U tim slučajevima može biti potreban kirurški zahvat poznat kao alveotomija ili ekstrakcija za uklanjanje umnjaka i ublažavanje simptoma. Vađenje umnjaka je rutinski zahvat koji obavlja oralni ili maksilofacijalni kirurg, a provodi se u lokalnoj anesteziji. Operacija se izvodi u operacijskoj sali zbog bolje kontrole i sterilnih uvjeta.

Zahvat obično traje oko 30-45 minuta, a pacijentu se daju postoperativne upute kako bi se osiguralo pravilno cijeljenje. Općenito, operacija vađenja umnjaka je rutinski postupak koji uklanja bol i nelagodu uzrokovanu impaktiranim ili retiniranim umnjacima.

kontakt informacije i korisni linkovi

Pronađite termin koji vam odgovara

Zatražite svoj termin za konzultacije ili zahvat putem našeg online obrasca. Rezervirajte svoj termin

Kontaktirajte naše ljubazno osoblje

Svoj termin možete dogovoriti i putem telefona pozivom na broj +385 1 48 12 807

Najčešća pitanja naših pacijenta

Sve što vas zanima o našim uslugama, tretmanima, radnom vremenu i slično. Pronađite svoj odgovor