Dječja stomatologija je posebna, kompleksna grana stomatologije, koja obuhvaća sve grane stomatologije, a ipak se razlikuje, jer se bez promjena ne mogu primjeniti tretmani korišteni kod odraslih. Naime "dijete nije odrasla osoba u malom (izdanju)".

POČECI:

Održavanje higijene u ustima ne može se prerano početi.
Već i desne, usnu šupljinu dojenčadi se može očistiti vlažnom gazom ili čistom tekstilijom dnevno više puta. Od 4. mjeseca se mogu nabaviti i koristiti specijalne maramice za pranje s različitim okusom. Kada se pojave prvi zubići mogu se koristiti zubne četkice za bebe. One se prodaju i u obliku silikonske navlake na prst.

PRVI POSJET:

Vrijedno je početi redovite posjete zubaru već od 1. godine. (Ukoliko se radi o ranom karijesu, tada već i ranije, te tako je moguće pravovremeno uočiti sve patološke promjene.)

Dijete se tako može upoznati sa stomatologijom bez neugodnih doživljaja u obliku igre. Ovakvim pristupom možemo postići da mališani rado dolaze k zubaru, bez straha i uznemirenosti.
Prijateljska, opuštena atmosfera, bezbolan susret može stvoriti doživotnu vezu između djeteta i zubara.

PRANJE ZUBI:

Važno je već u djetinjstvu pranje zubi omiliti djeci. Primjer roditelja je posebno važan (igra značajnu ulogu), naime djeca rado oponašaju.
Možemo pranje zubi povezati s igrom: brojiti, igrati skrivača sa zubnim čudovištima, ljepiti naljepnice, slušati omiljenu glazbu, itd.

Plombiranje mlječnih zubi:

Ako je kariozna površina još mala, možemo je ukloniti poliranjem i na površinu nanijeti specijalni materijal s fluoridom.
Kod većeg karijesa odstranimo kariozni dio, te kavitet ispunimo plombom od staklenog ionomer cementa. Taj se materijal dobro veže uz zubno tkivo, te oslobađa fluorid i tako doprinosi zaštiti od daljnjeg karijesa.
Mnogi su mišljenja da se mlječni zubi ne trebaju plombirati jer će ionako ispasti. No to nije tako. Mnogi se mlječnjaci mjenjaju tek u 1o-11. godini, a tako se trajni zubi, koji rastu u karioznom okruženju, mogu oštetiti.

Tretman korijena mlječnih zubi:

Ako karijes prodire izrazito duboko, mlječni zub može odumrijeti, te se oko njega se pojavi upala, što za posljedicu ima pojavu otekline. Prilikom zahvata otvorimo zub, očistimo zubni kanal i ostavimo ga otvoreno dok simptomi ne prođu. U slučaju otekline oko mlječnog zuba (to se eventualno može vidjeti i na licu), povećane temperature ili vručice potreban može biti i antibiotik kako bi spriječili širenje i pogoršanje upale.

Vađnje mlječnog zuba:

Trajni zubi svojim rastom vrše pritisak na korijene mlječnih, koji se tako postepeno nestaje.
ÄŚesto ga samo desni drže, ne ispadne lako, boli i nije prikladan za žvakanje. Vrijedno je tada posjetiti zubara. U takvim slučajevima koristimo otopinu ili gel za anesteziranje. Danas već postoje ti preparati s raznim okusima. Ako se mlječnjak ne miče, a potrebno je njegovo vađenje, to činimo bezbolno kroz igru. Na taj način produbljuje se odnos povjerenja.

Mijena zubi:

Kordinacijska vještina ruku je već razvijena u djece, no ipak ih je vrijedno kontrolirati tijekom pranja zubi (i kod 6-7 godišnjaka). U to doba mogu naučiti dobru tehniku pranja zubi, makar pomoću tableta za obojanje plaka.
Ima više zubi u ustima, a i veći su, pojave se prvi trajni kutnjaci (šestice). Šestice niču iza zadnjeg mlječnog kutnjaka (u 6. godini), što je česti razlog nesporazuma, naime zbog njih ne ispadaju mlječnjaci. Mnogi roditelji zato misle da su i oni mliječni zubi te da će ispasti,s toga i ne obraćaju potrebnu pozornost na njih.
Ovi su trajni zubi najviše izloženi karijesu.

Pečaćenje fisura:
Specijalnim materijalom bogatim sigurnim fluoridima zalijevamo žlijebove na žvačnim plohama kutnjaka (pečaćenje fisura). Ovaj siguran i bezbolan zahvat spriječava karijes.
Zubi su još nezreli nakon mijene zubi, ne sadržavaju dovoljno kalcija i nisu zaštićeni od bakterija. Vlakna četkice ne dosežu u uske, duboke i nepravilne žlijebove, tako se ti zubi i protiv temeljitog pranja mogu kvariti.
Materijal za pečaćenje stvara zaštitni sloj na ugroženim površinama zuba i olakšava njihovo čišćenje. Preporučava se to obaviti unutar 6 mjeseci od nicanja zubi. Zahvat pruža zaštitu 3-4 godine, ali se preporučavaju polugodišnje kontrole, te promijeniti materijal za pečaćenje u slučaju njegovog trošenja.